![«Η έκρηξη του ηφαιστείου στη Σαντορίνη θα γίνει»](https://www.tanea.gr/wp-content/uploads/2025/02/LIAK3357-e1738928715686-300x199.jpg)
Το ρήγμα που δίνει τους σεισμούς στις Κυκλάδες φαίνεται να έχει σχέση με τα ηφαίστεια από τη στιγμή που στην επιφάνειά του έχουν δημιουργηθεί κρατήρες, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδη. Ο ίδιος, όπως λέει, βασίζει την εκτίμησή του σε όσα έχουν πει μέχρι τώρα οι ειδικοί που βρίσκονται στη Σαντορίνη.
«Αν βάλουμε μαζί όσα έχουν πει σεισμολόγοι και ηφαιστειολόγοι, οι πιθανότητες να έχουμε μεγάλο σεισμό για μένα αποκλείονται» σημειώνει ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Κι αυτό γιατί, εξηγεί ο ίδιος, είπαν χθες κάποιοι σεισμολόγοι ότι το ρήγμα αυτό το έχουν χαρτογραφήσει, το έχουν μετρήσει και έχουν δει επάνω στη σεισμική επιφάνεια πολλούς κρατήρες.
«Από τη στιγμή που ανεβαίνει η λάβα και δημιουργεί κρατήρες, θεωρώ ότι συνδέεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα» προσθέτει ο κ. Ζεληλίδης και συνεχίζει λέγοντας ότι για να υπάρξει ενεργοποίηση προηγούνται κάποιοι χαρακτήρες που την δείχνουν αλλά και πέντε στάδια εξέλιξης ενός ηφαιστείου στη Σαντορίνη.
Εξηγώντας περαιτέρω, ο κ. Ζεληλίδης αναφέρεται σε αυτά τα στάδια διευκρινίζοντας ότι είναι δύο συγκεκριμένα κριτήρια που υποδηλώνουν ότι το μπαράζ σεισμών στις Κυκλάδες δεν οφείλεται σε τεκτονικό ρήγμα.
Σαντορίνη: Το Κολούμπο βρυχάται…
«Όταν δεν υπάρχει δραστηριότητα, λέμε ότι το ηφαίστειο κοιμάται» σημειώνει και συνεχίζει: «Ξεκινάει η σεισμική δραστηριότητα με αραιούς σεισμούς μικρού μεγέθους. Μετά οι σεισμοί πυκνώνουν και μεγαλώνουν αλλά ποτέ δεν συνδέονται με τεκτονικό μόνο γεγονός που να περιμένω τον 6άρη, τον 7άρη σεισμό σαν αυτόν που έδωσε στο παρελθόν. Επειδή λοιπόν η σεισμική δραστηριότητα έχει πυκνώσει και σταθεροποιηθεί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, δείχνει ότι οι σεισμοί συνδέονται με το ηφαίστειο».
Ακολούθως, ο καθηγητής τονίζει ότι χωρίς τα υπόλοιπα κριτήρια, θα έλεγε ότι μπορεί να είναι ένα τεκτονικό ρήγμα στη Σαντορίνη. «Ποια είναι τα υπόλοιπα κριτήρια; Η γειτνίαση. Το ότι ακουμπάει το Κολούμπο, το ότι ο κρατήρας του Κολούμπο μεγάλωσε. Το ότι στη Νέα Καμένη αυξήθηκε η θερμοκρασία και η θολερότητα. Αυτά τα νέα κριτήρια δείχνουν προς τα πού πάμε».
Συνδυάζοντας όσα έχουν πει οι ειδικοί που βρίσκονται εκεί, ο ίδιος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι 99% πρόκειται για έξαρση ηφαιστείου και όλα δείχνουν ότι αυτό θα είναι το Κολούμπο.
«Οι ίδιοι [σ.σ. οι ειδικοί] είπαν ότι υπάρχει θύλακας που γεμίζει με λάβα. Μακάρι να κάνει δύο σεισμούς των 5,5 Ρίχτερ και να εκτονωθεί η πίεση μέσα στο Κολούμπο και να σταματήσουν όλα. Κι αυτό το λέω γιατί η χημική σύσταση του ηφαιστείου καθορίζει τον τύπο της έκρηξης. Για μένα η έκρηξη θα γίνει, μακάρι να είναι ήσυχη. Να εκτονωθούν οι πιέσεις και να έχω ήσυχες ροές λάβας. Εκτιμώ ότι στο επόμενο δεκαήμερο θα τελειώσουν όλα» καταλήγει.
Σεισμοί στις Κυκλάδες: Τι λένε οι σεισμολόγοι
Το σενάριο της σμηνοσειράς παραμένει στο τραπέζι, οι ειδικοί θεωρούν πως θα έχουν πιο ασφαλή δεδομένα τις επόμενες ώρες, υπάρχουν ωστόσο κι εκείνοι που δεν αποκλείουν τα χειρότερα.
«Ως προς το μέγιστο μέγεθος του κυρίως σεισμού εύχομαι να είναι γύρω στο 6 αλλά η οροφή του, η οποία χαρακτηρίζεται από τα τεκτονικά χαρακτηριστικά και το ιστορικό της περιοχής, μπορεί να είναι της τάξης του 7», είπε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Σεισμολογίας Γιώργος Καβύρης δήλωσε σχετικά: «Είναι μία πρωτόγνωρη ακολουθία αυτή που ζούμε. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν πολλά κανονικά ενεργά ρήγματα, τα οποία συνδέονται με αυτή τη σεισμικότητα. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πόσα ρήγματα έχουν δραστηριοποιηθεί, σίγουρα δεν είναι ένα ή δύο, έχουν μήκος που δεν ξεπερνά τα 15 – 20 χλμ».
Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης ρωτήθηκε σε συνέντευξη στο Action24 εάν πιστεύει ότι θα έρθει ο σεισμός των 6 Ρίχτερ, που άλλοι επιστήμονες περιγράφουν ως ένα ακραίο σενάριο. «Με έχετε ακούσει να βάζω ποτέ σε κάποια δήλωσή μου νούμερο; Τα νούμερα είναι αρλούμπες. Δεν υπάρχει κανένας επιστημονικός τρόπος να προσδιορίσει κανείς κανένα νούμερο», απάντησε ο ίδιος.
Για την ηφαιστειακή δραστηριότητα είπε ότι «οι μικρές εκρήξεις αλλάζουν τη Νέα Καμένη. Η Νέα Καμένη είναι φτιαγμένη από διαφορετικές λάβες. Κάποια στιγμή η Νέα Καμένη θα μεγαλώσει τόσο πολύ που θα γεμίσει όλη την Καλδέρα και σε 17.000 χρόνια περίπου θα κάνει μία έκρηξη».
Στην ΕΡΤ μίλησε η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας Εύη Νομικού σχετικά με όσα λέγονται για τους σεισμούς, αλλά και για το ηφαίστειο. Η ίδια απέρριψε τους ισχυρισμούς που δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος έκρηξης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου της Σαντορίνης λέγοντας ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι δηλώνουμε».
Κι όλα αυτά, ενώ υπό στενή επιστημονική παρακολούθηση βρίσκονται και οι ηφαιστειακές διεργασίες στην περιοχή.