![](https://www.tanea.gr/wp-content/uploads/2025/02/EVAG6540-300x200.jpg)
Από το χαμόγελο του Γιώργου Μπαρτζώκα στον πάγκο του στο Παρίσι, ως τα χιλιάδες μηνύματα στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Και από τα δεκάδες ρεπορτάζ στο εξωτερικό «για τον 18χρονο που έκρινε το ελληνικό ντέρμπι με μαγικό γκολ στις καθυστερήσεις» ως τις εξειδικευμένες (data) ιστοσελίδες που περιγράφουν με λεπτομέρεια ένα ποδοσφαιρικό «φαινόμενο» σε φόντο ερυθρόλευκο.
Ναι, όλοι για τον Χρήστο Μουζακίτη μιλούν. Και συμφωνούν πως ο νεαρός αριστεροπόδαρος μέσος είναι μια από εκείνες τις μοναδικές περιπτώσεις. Ενας πιτσιρικάς που από τον περασμένο Απρίλιο οδηγώντας με τον «Διόσκουρό» του Μπάμπη Κωστούλα την ομάδα Νέων του Ολυμπιακού στην κατάκτηση του Champions League (Youth League) παρακολουθείται στενά από την ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο ίδιος που από τον Οκτώβρη και υπό τις οδηγίες του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ επιβεβαιώνει με συνέπεια ότι είναι ήδη έτοιμος για τα… επόμενα.
Μεταξύ μας; Τα τελευταία χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο μοιάζει ευλογημένο. Του προκύπτουν μια σειρά από νέα παιδιά που δίνουν πραγματικά την εντύπωση ότι μπορούν να πετύχουν σπουδαία πράγματα. Το τρίγωνο των φορ (Παυλίδης – Μπενφίκα, Δουβίκας – Κόμο, Τζίμας – Μπράιτον) που από το καλοκαίρι έκαναν μεταγραφές συνολικά 50 εκατ. ευρώ. Ο Κωνσταντής Τζολάκης που θεωρείται ο καλύτερος U-23 τερματοφύλακας που δεν αγωνίζεται στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Τα παιδιά του ΠΑΟΚ που έφυγαν για αλλού (Τζόλης – Μπριζ, Κουλιεράκης – Βόλφσμπουργκ) ή είναι ακόμη εδώ (Κωνσταντέλιας). Η «φουρνιά» όνειρο του Ολυμπιακού που κέρδισε τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης.
Ολοι σπουδαίοι. Τέτοιο κεντρικό χαφ σαν τον «μικρό Ινιέστα» του Ρέντη, όμως, ούτε έχουμε άλλο ούτε είχαμε ποτέ. Εναν «εγκέφαλο» που θυμίζει εκείνους τους φοβερούς ίβηρες μπαλαδόρους, τους Ισπανούς και Πορτογάλους που κυριαρχούν απόλυτα στο «8». Ο δεκάλογος που ακολουθεί μοιάζει ικανός να εξηγήσει αρκετά για το cv του Μουζακίτη. Και αυτά τα διαδοχικά μεγάλα γκολ με τον Λεβαδειακό και τον Παναθηναϊκό, Κυριακή και Τετάρτη είναι η καλύτερη αφορμή. Τι γράφουν λοιπόν οι σκάουτερ στα μπλοκάκια τους για τον γεννημένο τα Χριστούγεννα του 2006 άσο;
1) Χαρακτήρας: Για να παίξεις στον Ολυμπιακό πριν ενηλικιωθείς προφανώς διαφέρεις από τους συνηθισμένους ταλαντούχους της ηλικίας σου. Και το πρώτο που πρέπει να έχεις είναι τους ώμους – ή και την άγνοια κινδύνου – για να αντέξεις το βάρος ενός club με αυτές τις απαιτήσεις. Ο νεαρός μέσος από εκείνο το βράδυ κόντρα στην Μπράγκα (3/10) στο γεμάτο «Γ. Καραϊσκάκης» δείχνει σαν να παίζει στην… αυλή του σπιτιού του.
2) «Καταγωγή»: Και αυτό εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο δύο στοιχεία. Τον χαρακτήρα του. Και τη σημασία να μπορούν αυτές οι ομάδες να βγάζουν μέσα από το σπίτι τους αυτά τα παιδία. Οταν είσαι από 10-12 ετών στον Ρέντη, όλα μπορούν να προκύψουν (πιο) φυσιολογικά. Θα συμφωνήσουν ο Κώστας Φορτούνης, ο Γιάννης Φετφατζίδης, ο Μπάμπης Κωστούλας και άλλοι πολλοί που ένιωσαν αυτό το ευεργέτημα.
3) Ευφυΐα: Το είπε υπέροχα ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ περιγράφοντας το προχθεσινό γκολ. «Στάθηκε ο μικρούλης εκεί που στέκονται οι έξυπνοι παίκτες» είπε για την τοποθέτηση του Μουζακίτη πλάι στο ημικύκλιο περιμένοντας ενδεχομένως μια… δεύτερη μπάλα από το διώξιμο της άμυνας. Για να γίνει αντιληπτό; Οι πιο παλιοί ίσως θυμούνται τον Ριβάλντο να ρίχνει… παραγάδι σε αυτά τα τετραγωνικά περιμένοντας το διώξιμο της άμυνας. Ταλέντο; Οχι. Ποδοσφαιρική ευφυΐα. Οι γρήγορες στροφές του μυαλού…
4) Σωστές αποφάσεις: Συνεχίζοντας από το προηγούμενο; Η ωριμότητα στο παιχνίδι του δεν παραπέμπει σε παιδί. Το επιβεβαιώνει ο μοναδικός τρόπος του να παίρνει σχεδόν πάντα την καλύτερη επιλογή με την μπάλα στα πόδια. Λες και έχει σκεφτεί από πριν την επόμενη πάσα του. Δεν αγχώνεται. Δεν βιάζεται. Δεν ψάχνει το εξεζητημένο που θα αρέσει στην κερκίδα ή ενδεχομένως θα βελτιώσει την εικόνα του.
5) Κάθετο ποδόσφαιρο: Πιθανότατα το σημαντικότερο εφόδιο για κάθε κεντρικό χαφ. Η ικανότητα με μια πάσα να αλλάζει ζώνη στο γήπεδο και είτε να ξεκινά, είτε να προχωρά κάποια επιθετική ενέργεια. Είτε απλά να βγάζει σωστά την ομάδα του από μια κατάσταση πίεσης.
6) Box to box: Ως όρος χρησιμοποιείται περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε για πολλούς που δεν κάνουν αυτή τη δουλειά. Για χαφ που δεν καταφέρνουν να ακολουθούν το παιχνίδι από τη μια περιοχή στην άλλη. Ο Μουζακίτης όμως είναι μια περίπτωση που δικαιολογεί μέχρι… κεραίας τον τίτλο, συμμετέχοντας και στις δύο φάσεις του παιχνιδιού.
7) Χειριστής: Δεν είναι συνηθισμένο να βλέπεις κάποιον κλασικό κεντρικό χαφ να έχει την ίδια άνεση στον χειρισμό της μπάλας όχι μόνο στα μισά του γηπέδου άλλα και στις άκρες. Στις πτέρυγες που πέρα από τον αντίπαλο έχεις να αντιμετωπίσεις και την… τελική γραμμή του γηπέδου. Και αυτή τη δουλειά την κάνει περίφημα.
8) Τρεξίματα: Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος πρόσβαση στο… gps για να καταλάβει ότι ο 18χρονος είναι ασταμάτητος. Στην πρώτη του χρονιά σαν επαγγελματίας έχει 24 συμμετοχές και 1.700 λεπτά στο γήπεδο, παίζοντας ακόμη και τρία ματς την εβδομάδα. Παρά ταύτα η φρεσκάδα – ασορτί με την ηλικία του – σου δίνει την εντύπωση ότι είναι ακούραστος.
9) Πρώτος χρόνος και «στημένα»: Ρίξτε ξανά μια προσεκτική ματιά στα διαδοχικά γκολ του «μικρού Ινιέστα» κόντρα στον Λεβαδειακό και τον Παναθηναϊκό. Θα διαπιστώσετε ότι και τις δύο φορές εκτελεί σε πρώτο χρόνο. Χωρίς κάποιο κοντρόλ της μπάλας. Χωρίς να προσπαθήσει να φτιάξει τη γωνία του. Χωρίς… φόρα.
10) Σταθερότητα: Και κάπως έτσι φτάνει εκ του ασφαλούς κάποιος στο σημαντικότερο συμπέρασμα για έναν ποδοσφαιριστή αυτής της ηλικίας. Ισως στο επικρατέστερο στοιχείο που τον κάνει να ξεχωρίζει. Ο Μουζακίτης ως εδώ δεν έχει «πάνω» και «κάτω» που είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στην αρχή του επαγγελματικού δρόμου. Μοιάζει με… λεφτά στην τράπεζα. Λες και η πείρα ξεχειλίζει από τα μπατζάκια του.
Μήνυμα παραμονής
Συμπληρώνει έναν χρόνο τη Δευτέρα (10/2) στον πάγκο του Ολυμπιακού ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Και το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται στο φινάλε της σεζόν. Η χθεσινή του ατάκα λοιπόν μοιάζει αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα. Και σαν σκηνή από τα προσεχώς: «Είμαι ένας άνθρωπος που όταν όλα πηγαίνουν καλά, δεν βρίσκω λόγο να φύγω. Είμαι ένας άνθρωπος που δένομαι με τις ομάδες μου και για αυτόν τον λόγο αν τα πράγματα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά τότε μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου και τα επόμενα χρόνια στον πάγκο του Ολυμπιακού».
* Και τυπικά εντός της ευρωπαϊκής λίστας του Ολυμπιακού οι Αντρέ Ορτα, Λουίς Πάλμα και Μπρούνο Ονιεμαέτσι. Πήραν τις θέσεις του Γουίλιαν (Φούλαμ), του Μπακούλα (Ρίο Αβε) και του Σέρχιο Ολιβέιρα που όπως φαίνεται είναι σε τροχιά αποχώρησης.