Skip to content

Πρώτη απεργία ύστερα από 9 χρόνια! 

Τα μεγάλα συνδικάτα του Μαρόκου κήρυξαν γενική απεργία, την πρώτη από το 2016, ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 63 στα 65 έτη, τις μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία περί απεργιών και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Τέσσερα μεγάλα συνδικάτα – η Μαροκινή Ενωση Εργασίας (UMT), η Δημοκρατική Συνομοσπονδία Εργασίας (CDT), η Δημοκρατική Οργάνωση Εργασίας (ODT) και η Ομοσπονδία Δημοκρατικών Συνδικάτων (FSD) – ενώθηκαν για να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση του Αζίζ Αχανούχ.

Βασικές θέσεις των συνδικάτων είναι η απόρριψη της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης, που θα είναι η δεύτερη από το 2016, αντίθεση στη μεταρρύθμιση του νόμου περί απεργιών, που εγκρίθηκε χωρίς διαβούλευση με τα συνδικάτα, και αύξηση των μισθών και αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Τα συνδικάτα έχουν καλέσει σε διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις του Μαρόκου, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ραμπάτ, όπου σχεδιάζουν να συγκεντρωθούν κοντά στο κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν για τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις.

Ο γενικός γραμματέας της UMT, Μιλούντι Μουκχαρίκ, τόνισε ότι η γενική απεργία είναι μόνο το πρώτο βήμα, προειδοποιώντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες διαμαρτυρίες εάν η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στα αιτήματα των εργαζομένων.

Από το 2016 έως σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε καμία γενική απεργία στο Μαρόκο. Στη βορειοαφρικανική χώρα τονίζουν ότι η κυβέρνηση διατήρησε πολιτικές που ικανοποιούσαν σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα των εργαζομένων, αποτρέποντας την ανάγκη για μαζικές κινητοποιήσεις. Ως τώρα υπήρχε αποτελεσματικός διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων, οδηγώντας σε συμβιβασμούς και αποφυγή απεργιακών κινητοποιήσεων.

googletag.cmd.push(function() googletag.display(“300x250_middle_2”); );

Η απόφαση για γενική απεργία υποδηλώνει ότι οι τρέχουσες κυβερνητικές πολιτικές, όπως η προτεινόμενη αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και οι μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία περί απεργιών, έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια μεταξύ των εργαζομένων, οδηγώντας σε αυτή την κινητοποίηση. Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται από την κυβέρνηση ως μέτρο για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος.

googletag.cmd.push(function() googletag.display(“300x250_m2”); );

Ωστόσο, τα συνδικάτα αντιτίθενται σε αυτή την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι θα επιβαρύνει περαιτέρω τους εργαζόμενους και θα μειώσει την ποιότητα ζωής τους. Επιπλέον, εκφράζουν ανησυχίες για την έλλειψη διαβούλευσης και συμμετοχής τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με αυτή τη μεταρρύθμιση.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.