«Το μεγάλο ελληνικό κόλπο για την εξαπάτηση της ΕΕ». Με αυτόν τον τίτλο περιγράφει χθεσινό δημοσίευμα του Politico το μέγα σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, του Οργανισμού που βρίσκεται εδώ και μήνες σε καθεστώς εποπτείας από την Κομισιόν και σε έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO). Διόλου τυχαία, λοιπόν, το δημοσίευμα κάνει λόγο για μία «από τις μεγαλύτερες απάτες» των τελευταίων ετών, αποκαλύπτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει κινήσει πλέον διαδικασίες δίωξης για δεκάδες υποθέσεις που αφορούν έλληνες πολίτες που από το 2017 έλαβαν κοινοτικές επιδοτήσεις για βοσκοτόπια που δεν κατείχαν ή δεν είχαν μισθώσει ή για αγροτικές εργασίες που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, στερώντας κονδύλια από πραγματικούς δικαιούχους. «Το κύκλωμα λειτουργούσε σε τρία επίπεδα», σημειώνεται στο δημοσίευμα, «ο ΟΠΕΚΕΠΕ παρείχε πληροφορίες για διαθέσιμους βοσκότοπους στους τεχνικούς συμβούλους. Οι υπάλληλοι που ενορχήστρωναν την απάτη είτε αγνοούσαν τις ακατάλληλες αιτήσεις είτε εξέδιδαν εγκυκλίους που διευκόλυναν τους δράστες. Τέλος, οι διευθυντές που προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την απάτη εκδιώχθηκαν».
Γιατί, όμως, η EPPO ασκεί διώξεις μόνο σε πολίτες και όχι σε πολιτικά υπεύθυνους; Διότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έργο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας υπονομεύθηκε από «πολιτικές παρεμβάσεις» πρώην ηγεσιών του υπουργείου Αγροτικής Πολιτικής.
Ποιος «ξεκλείδωσε» την υπόθεση
Τα νέα, ωστόσο, δεν τελειώνουν εδώ. Και οι καταγγελίες για παρεμβάσεις που αναφέρει το δημοσίευμα δεν έρχονται μονάχα από τις Βρυξέλλες. Οπως αναφέρει το Politico, από τις πρώτες υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ που εντόπισαν τις παρατυπίες ήταν η πρώην προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει, οι ανώτεροί της στον Οργανισμό «την παραγκώνισαν, αποκλείοντας την πρόσβασή της στις βάσεις δεδομένων του Οργανισμού και κλειδώνοντάς την έξω από το γραφείο της», ενώ την υποβάθμισαν ιεραρχικά, επικαλούμενοι «ανικανότητα». Παρ’ όλα αυτά, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, η υπάλληλος εκλήθη από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να συνδράμει στην έρευνα, παρέχοντας στοιχεία και τεχνικές και νομικές συμβουλές. Το δημοσίευμα αναφέρει, τέλος, αρκετές περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί, σχολιάζοντας ότι «πρωταθλήτρια στις πλαστές αιτήσεις» φέρεται να είναι η Κρήτη, που έχει λάβει τα δύο τρίτα των συνολικών επιδοτήσεων της χώρας το 2020. Αιτήσεις έχουν εντοπιστεί ακόμη και για γη σε χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Βόρεια Μακεδονία.
Τι είδε στην Ινδία ο Γεραπετρίτης
Την πρόθεση της χώρας μας να ανοίξει δύο νέα ελληνικά προξενεία στην Ινδία, στην Μπανγκαλόρ και στη Βομβάη, ανακοίνωσε χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης από το Νέο Δελχί όπου βρίσκεται, έπειτα από πρόσκληση του ινδού ομολόγου του Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν σε εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, μέσω ανάπτυξης συνεργασίας στη θαλάσσια ασφάλεια, το εμπόριο, τις επενδύσεις, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τη ναυτιλία.
Το Παρίσι «δείχνει» Λονδίνο για τους Meteor
Προσπάθεια να αμβλύνει την ενόχληση της Αθήνας για την προοπτική πώλησης των πυραύλων Meteor στην Τουρκία κάνει το Παρίσι, έπειτα και από την παρέμβαση διαμαρτυρίας του Νίκου Δένδια στη γαλλίδα πρεσβευτή, αλλά και ενόψει μιας συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν στις αρχές της εβδομάδας στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στη γαλλική πρωτεύουσα. Μπροστά στις ελληνικές αντιρρήσεις στην προοπτική της πώλησης των πυραύλων στην Τουρκία, γαλλικές πηγές αναφέρουν πως πωλήτρια δεν είναι η Γαλλία, αλλά το κονσόρτσιουμ των κατασκευαστριών χωρών των Meteor, στο οποίο συμμετέχει και η ίδια. Οι ίδιες πηγές δείχνουν, άλλωστε, εμμέσως πλην σαφώς, το Ηνωμένο Βασίλειο ως υπεύθυνο για τη διαπραγμάτευση με την Αγκυρα. Γεγονός γνωστό, ενώ θυμίζω ότι από το Λονδίνο είχε ξεκινήσει και η διαπραγμάτευση για τα μαχητικά Eurofighter, για τα οποία προορίζονται οι συγκεκριμένοι πύραυλοι. Για τη Γαλλία, πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν τίθεται θέμα υπονόμευσης της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας του 2021 και παραμένει πιστή στη δέσμευση για προστασία των συμφερόντων που αφορούν την ασφάλεια της Ελλάδας – η οποία περιλαμβάνει και τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, σε περίπτωση που ένα από τα δύο κράτη χρειαστεί να αποκρούσει κάποια κίνηση επιθετικότητας.