Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της ημερίδας του Ινστιτούτου που φέρει τ’ όνομά του που είχε αντικείμενο την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, θύμιζε έντονα την περίοδο που ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδινε τις μάχες στη Βουλή κατά της κυβέρνησης της ΝΔ.
Αγανάκτηση και αγωνία
Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μάσησε τα λόγια του, τουναντίον, σε αρκετούς προκάλεσε εντύπωση η σφοδρότητα της επίθεσης, όχι επειδή χρησιμοποίησε λέξεις που δεν μπορούν να ειπωθούν από έναν πολιτικό και μάλιστα πρώην πρωθυπουργό, αλλά επειδή σε μεγάλο βαθμό εξέφρασε με λόγια αυτό που αισθάνεται η πλειονότητα της κοινωνίας, ειδικά μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για τα Τέμπη.
Την αγανάκτηση και την αγωνία για την έλλειψη του κράτους δικαίου στη χώρα.
Στο κάδρο ο Μητσοτάκης
Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε κατευθείαν στο κάδρο των ευθυνών τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και τον κατηγόρησε για συγκάλυψη τόσο σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά και για τα Τέμπη. Κοινός παρονομαστής των υποθέσεων, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η διατήρηση της εξουσίας.
Ξεκάθαρα ανάφερε πως «ο κ. Μητσοτάκης οργάνωσε τις παρακολουθήσεις προκειμένου να διευρύνει την εξουσία του. Ενορχήστρωσε το μπάζωμα και τη συγκάλυψη, προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία του», προσθέτοντας με νόημα ότι «τα Τέμπη είναι ο αδιάψευστος καθρέφτης της καθεστωτικής αδιαφορίας για τις ανθρώπινες ζωές».
Αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί. «Είναι βαρύτατες οι ευθύνες όσων στα ερωτήματα και τις ενστάσεις που διατυπώνονταν, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, αρκούνταν στην αλαζονική επισήμανση ότι το θέμα έληξε οριστικά με την ευρεία νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις εθνικές εκλογές του ’23», είπε.
Οι μπουλντόζες έθαψαν το έγκλημα
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα το «μπάζωμα» που έλαβε χώρα στα Τέμπη, είχε ξεκάθαρο στόχο να μην αποκαλυφθούν κρίσιμα στοιχεία που θα βάρυναν το κυβερνών κόμμα και θα άνοιγαν μια μεγάλη συζήτηση για τις ευθύνες, οι οποίες και θα έφταναν ως την ημέρα των εκλογών που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν λίγο καιρό αργότερα.
«Έπρεπε λοιπόν πάση θυσία να ξεχαστεί. Για αυτό και οι μπουλντόζες έλαβαν εντολή να μπαζώσουν, το επόμενο κιόλας πρωί. Για να θάψουν το έγκλημα», είπε χαρακτηριστικά.
Κριτική στην ηγεσία της Δικαιοσύνης
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η κριτική του για το σκάνδαλο των υποκλοπών, βάζοντας στην κουβέντα και συγκεκριμένους εκπροσώπους της Δικαιοσύνης. Γι’ αρχή είπε πως «υπάρχουν δικαστές που σέβονται το λειτούργημά τους και προσπαθούν για το καλύτερο. Το απόστημα αφορά δυστυχώς ένα τμήμα της ηγεσίας της». και εν συνεχεία αναφερόμενος συγκεκριμένα στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών, τόνισε:
«Τον Οκτώβρη του 23 όταν οι εισαγγελείς πρωτοδικών έχοντας κάνει μια πολύ ουσιαστική και ποιοτική δουλειά, ήταν έτοιμοι να διασταυρώσουν τη λίστα των θυμάτων του Pretador με τις λίστες των ατόμων που είχε παρακολουθήσει η ΕΥΠ, και να επιβεβαιώσουν την προφανή συνάφεια, παρενέβη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και τους πήρε την υπόθεση από τα χέρια».
»Έπρεπε βλέπετε, η υπόθεση αυτή να πάει σε ασφαλέστερα χέρια. Και πήγε. Τώρα ίσως μπορεί κανείς να καταλάβει και να εξηγήσει τον υπερβάλλοντα ζήλο που επέδειξε η κυρία Εισαγγελέας κατά τη διάρκεια της ημερίδας για το κράτος δικαίου, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Όταν στην αίθουσα της Γερουσίας διέπραξα το ατόπημα να ασκήσω κριτική στη δικαιοσύνη για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών».
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια εκείνης της ημερίδας και ενώ βρισκόταν στο βήμα ο κ. Τσίπρας, η κα Γεωργία Αδειλίνη είχε αποχωρήσει από την αίθουσα.
Ο φόβος Τσίπρα για την απαξίωση
Μιλώντας για την απαξίωση που βιώνει το πολιτικό σύστημα σήμερα, καθώς οι πολίτες θεωρούν πως όλα είναι «στημένα», αναφέρθηκε στην εξέλιξη μιας τέτοιας κατάστασης που αποτελεί βίωμα της κοινωνίας.
«Αποχή από τις δημοκρατικές διαδικασίες, όπως οι εκλογές. Κερκόπορτα ανοιχτή, για να περάσει το τέρας της άκρας δεξιάς, του ρατσισμού και του διαλυτικού μίσους. Απογοήτευση και απόγνωση, με απρόβλεπτες συνέπειες», όπως σημείωσε με έμφαση, προσθέτοντας: «Φοβάμαι το σκοτάδι που μπορεί να κυοφορήσει η σημερινή απαξίωση».
Σύμφωνα με το κ. Τσίπρα, «όταν σε μια τέτοια δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση ζητείται ελπίς, επιβάλλεται απ’ όλους, κατά τη γνώμη μου, και κυρίως από το προοδευτικό φάσμα του πολιτικού μας συστήματος, από κάθε δημοκρατικό άνθρωπο, κάθε συλλογικότητα, μια νέα περίσκεψη. Και μια νέα ανάγνωση και στάση, χωρίς τα χτεσινά στερεότυπα και τους κομματικούς, μικροκομματικούς, ή και προσωπικούς εγωισμούς».
Απάντηση ελπίδας
Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη, τις χαρακτήρισε «μια απάντηση ελπίδας. Γιατί συνένωσε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, με διαφορετικές πολιτικές ή και κομματικές προτιμήσεις, διαφορετικά ιδεολογικά πιστεύω, από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, σε μια μαχητική ομοφωνία δημοκρατίας και δικαιοσύνης».
Πέρα όμως από την κυβέρνηση, ασχολήθηκε και με την αντιπολίτευση και μάλιστα με το σύνολό της, χτυπώντας καμπανάκια προς κάθε κατεύθυνση που αφορά σε προοδευτικά κόμματα.
Καμπανάκια στα προοδευτικά κόμματα
«Μπορούν να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη ; Μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα μίνιμουμ σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα επουλώσει τις πληγές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, όταν δε μπορούν να συμφωνήσουν ακόμη και για έναν κοινό βηματισμό μέσα στο κοινοβούλιο;», αναρωτήθηκε ρητορικά, στηλιτεύοντας την αδυναμία της προοδευτικής αντιπολίτευσης να βρει έναν κοινό βηματισμό.
«Ας μη κρυβόμαστε, η εικόνα εκεί έξω δεν είναι καλή, ούτε για την αντιπολίτευση. Ανεξάρτητα ποιος έχει το δίκιο και ποιος το άδικο. Και αυτό μας αφορά όλους, τον καθένα από εμάς μας. Μας αφορά, αλλά και μας υπερβαίνει ταυτόχρονα, με την έννοια ότι είναι ευθύνη πρωτίστως των ηγεσιών της προοδευτικής αντιπολίτευσης, να δώσουν απαντήσεις», είπε ο κ. Τσίπρας, αναδεικνύοντας το θέμα των ημερών και εξηγώντας εν πολλοίς για ποιους λόγους τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν «κερδίζουν» δημοσκοπικά από την πτώση της κυβέρνησης.